Etsintäkuulutus – ukonsieni

Etsintäkuulutetaan ukonsieni (Macrolepiota procera). Ilmoita havaintosi, niin autat tämän lajin levinneisyyden ja runsauden selvittämisessä!

Ota ukonsienestä valokuva kasvupaikalla ja liitä kuva sieniatlas-havaintolomakkeelle, jotta asiantuntijat voivat varmistua havainnosta.

Havainnot myös muista Suomen ukonsieni- ja akansienilajeista ovat tervetulleita. Opettele tunnistamaan ukonsieniä ja akansieniä!

UKONSIENEN TUNTOMERKIT:

Itiöemä on suurikokoinen, korkeajalkainen ja täysikasvuisena leveälakkinen. Jalka kasvaa pituutta ensin ja nuorena itiöemä on pampulapäisen rumpukapulan mallinen, sitten lakki avautuu laakeaksi, jopa n. 30 cm leveäksi. Lakin pinnalla on suurehkoja tummanruskeita suomuja. Lakin pohjaväri on yleensä vaalean ruskehtava, mutta toisinaan lähes valkoinen. Heltat ovat hyvin vaaleat ja irtotyviset.

Jalassa ukonsienellä on selvä, lähes irrallinen rengas. Renkaan alapuolelta jalka on ruskean-valkoisen kirjava ja jalka näyttää poikkiraitaiselta. Ukonsienen malto ei punerru.

Ekologia: Ukonsieni kasvaa ruohoisilla paikoilla: valoisissa metsänreunoissa ja aukeilla, pientareilla, myös puutarhoissa ja puistonurmikoilla, ravinteisella maalla.

Muuta: Etelä-Suomessa ukonsieni on yleinen, mutta se harvinaistuu pohjoista kohti. Pohjoisimmat tiedot ukonsienestä ovat Perä-Pohjanmaalta. Ukonsientä pidetään taantuvana lajina, mikä tarkoittaa, että sen määrä olisi vähentymään päin. Voi olla, että ukonsienelle sopivia kasvupaikkoja on vähemmän kuin ennen.

Muita samannäköisiä lajeja: Ukonsientä ei ole aivan helppo erottaa akansienestä (Chlorophyllum olivieri). Suomessa kasvaa muitakin sekä ukonsienten että akansienten sukuun kuuluvia, samannäköisiä sienilajeja. Lisätietoa ukonsienistä ja akansienistä.

Kuva: Jukka Vauras 10729F