Sieniatlastapahtumia – 2018

SIENIATLASRETKET:

JYVÄSKYLÄN SIENIATLASRETKI 3.10.2018
Keskiviikkona 3.10. klo 17-19 Sieniatlas järjestää yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistyksen kanssa kaikille avoimen retken Jyväskylän Laajavuoressa. Opetellaan yhdessä sienihavaintojen kirjaamista sieniatlaslomakkeella ja tunnistamaan sienilajeja. Ota retkelle mukaan kamera, jolla voit ottaa sienihavainnoista tunnistuskuvia. Lisäksi tarvitset sienikorin, muistiinpanovälineet ja säänmukaiset varusteet. Voit halutessasi kirjata havaintoja suoraan maastossa jos sinulla on älypuhelin (tässä tapauksessa rekisteröidy osoitteessa laji.fi), tai myöhemmin kotonasi. Tavataan Laajiksen P-paikalla. Ei ennakkoilmoittautumista. Oppaana: Kaisa Tervonen, kaisa.i.tervonen ( at ) jyu.fi, puh. 050 5942478.

LAPPEENRANNAN SIENIATLASRETKI 7.10.2018
Sunnuntaina 7.10. klo 13-16 Sieniatlas järjestää kaikille avoimen retken Lappeenrannan Muukossa. Opetellaan yhdessä sienihavaintojen kirjaamista sieniatlaslomakkeella ja tunnistamaan sienilajeja. Ota retkelle mukaan kamera, jolla voit ottaa sienihavainnoista tunnistuskuvia. Lisäksi tarvitse sienikorin, muistiinpanovälineet ja säänmukaiset varusteet. Voit halutessasi kirjata havaintoja suoraan maastossa jos sinulla on älypuhelin (tässä tapauksessa rekisteröidy osoitteessa laji.fi), tai myöhemmin kotonasi. Tavataan KimiCircuit karting-radan pohjoispuolen matkailuvaunuparkkialueella (os. Kimintie 130). Oppaana: Kaisa Tervonen, kaisa.i.tervonen ( at ) jyu.fi, puh. 050 5942478.

 

SIENIATLASLEIREJÄ järjestetään tulevana syksynä Heinävedellä, Inarissa, Pieksamäellä ja Tammelassa. Leirit on tarkoitettu Sieniatlas-harrastajille. Leirillä keskitytään sekä helttasieniin että kääväkkäisiin, mahdollisuuksien mukaan myös muihin sieniryhmiin. Valittuja kohteita kartoitetaan, lajeja kirjataan muistiin ja näytteitä kerätään myöhempää määritystä varten. Kamera on leireillä välttämätön varuste, hyvälaatuinen kännykkäkamera kelpaa dokumentoimiseen. Jos sinulla on oma sienikuivuri, tuo se mukanasi näytteiden kuivaamista varten. Kuljemme retkikohteille kimppakyydein. Leireillä kuljetaan paljon maastossa, maastot eivät aina ole aivan helppokulkuisia. Osallistujilta edellytetään kykyä kulkea maastossa itsenäisesti ja kykyä tarpeen tullen löytää omin voimin maastosta pois.

HEINÄVEDEN SIENIATLASLEIRI 17.–19.8.2018
Heinäveden sieniatlasleiri järjestetään Vihtarissa (pirteapassi.fi). Leiri alkaa perjantaina klo 12 ja päättyy sunnuntaina klo 16. Leirimaksu on 150 euroa, joka kattaa yöpymiset ja ruokailut perjantain päivällisestä sunnuntain lounaaseen. Hinnasta 40 euroa tulee maksaa etukäteen ja mikäli joudut perumaan osallistumisesi, voit saada maksun takaisin vain siinä tapauksessa, että peruutus tehdään ennen 31.7.2018. Majoitus on pääasiassa 2-hengen huoneissa, lisäksi on petipaikkoja isommassa hirsituvassa. Leirin vetäjänä on Mika Toivonen.

Leirille otetaan 12 osallistujaa. Ilmoittautumiset Heinäveden sieniatlasleirille sähköpostitse Mika Toivoselle, mijuto et utu.fi. Saat paluupostissa tilinumeron, johon voit maksaa ennakkomaksun. Maksu tulee suorittaa heti, sillä vasta maksettuasi olet varannut paikkasi. Ilmoittaudu ajoissa, jotta varmistat mukaan mahtumisen, kuitenkin viimeistään 31.7.2018.

INARIN SIENIATLASLEIRI 31.8–1.9.2018
Sieniatlasleiri järjestetään Inarin Vasatokassa (Riutula, vasatokka.fi). Leirillä keskitytään sekä kääväkkäisiin että helttasieniin. Valittuja kohteita kartoitetaan, lajeja kirjataan muistiin ja näytteitä kerätään myöhempää määritystä varten. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta sienistä, voit aloittaa Sieniatlas-harrastuksen tällä leirillä.

Leirin vetäjinä ovat Matti Kulju (kääväkkäät), Annu Ruotsalainen (helttasienet), Teppo Helo (kääväkkäät ym.) ja Tapio Kekki (helttasienet).
Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet Inarin Sieniatlasleirille.

PIEKSÄMÄEN SIENIATLASLEIRI 7.–9.9.2018
Leiri pidetään Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä (partaharju.info). Leiri alkaa perjantaina klo 15 ja päättyy sunnuntaina klo 16. Tällä leirillä pääset syventymään sienilajeihin, sekä opettelemaan näytteiden keruuta ja havaintojen kirjaamista. Jos sinulla on oma sienikuivuri, tuo se mukanasi näytteiden kuivaamista varten. Olemme paljon luonnossa, joten leiri ei sovi heikkokuntoisille. Majoitusvaihtoehdot ja hinnat koko viikonlopulta ovat: 1hh 130€, 2hh 75€/hlö, majoitus 10hh mökissä (mökissä vain sängyt) 34€/hlö tai telttapaikka 34€. Majoituksen hinta sisältää aamiaiset (telttamajoituksessa yhdelle henkilölle). Ruokapaketti on 30€ , joka sisältää perjantaina ja lauantaina päivällisen, sekä sunnuntaina lounaan. Lauantaina lounastetaan omin eväin retken yhteydessä. Mahdollisuus myös omien ruokien tekoon. Leirin vetäjinä toimivat Panu Halme ja Kaisa Tervonen.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: kaisa.i.tervonen@jyu.fi. Kerro ilmoittautuessasi omasta sieniharrastustaustastasi. Leirille otetaan 20 harrastajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset 30.6. mennessä.  Partaharjun toimintakeskus laskuttaa kulunne etukäteen. Aiemmin sieniatlasleireille osallistuneet ovat tervetulleita, jos ovat aktiivisesti alkaneet ilmoittaa havaintojaan atlakseen.

TAMMELAN SIENIATLASLEIRI 20.–23.9.
Tammelan sieniatlasleiri järjestetään Liesjärvellä (metsakouluntie.com). Leirin vetäjänä on Mika Toivonen. Muitakin sieniasiantuntijoita on paikalla. Leiri alkaa torstaina klo 18 ja päättyy sunnuntaina klo 16. Tälle leirille voit ottaa oman mikroskoopin mukaan. Käytössä on luokkahuone, johon työ- ja mikroskopointitila pystytetään.

Tammelan leirimaksu on max. 120 euroa, hinta sisältää tällöin yöpymiset ja ateriat torstaista sunnuntaihin. Mahdollisuus myös omien ruokien tekoon. Hinnasta 40 euroa tulee maksaa etukäteen ja mikäli joudut perumaan osallistumisesi, voit saada maksun takaisin vain siinä tapauksessa, että peruutus tehdään ennen 31.7.2018. Majoitus on 2-hengen huoneissa.

Leirille otetaan 25 osallistujaa. Ilmoittautumiset Tammelan sieniatlasleirille sähköpostitse Mika Toivoselle, mijuto et utu.fi. Saat paluupostissa tilinumeron, johon voit maksaa ennakkomaksun. Maksu tulee suorittaa heti, sillä vasta maksettuasi olet varannut paikkasi. Ilmoittaudu ajoissa, jotta varmistat mukaan mahtumisen, kuitenkin viimeistään 31.7.2018.

 

KOTELOSIENIMIKROSKOPIAKURSSI Konneveden tutkimusasemalla 10.–12.4.2018
Sieniatlas järjestää 10.–12.4. kotelosienikurssin Konneveden tutkimusasemalla (Sirkkamäentie 220, Konnevesi). Kurssi on suunnattu jo aiemmin mikroskooppia käyttäneille harrastajille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan kotelosieniin. Kurssin vetäjänä toimii dos. Seppo Huhtinen.

Kurssi alkaa tiistaina klo 10.4. klo 15 ja päättyy torstaina 12.4. klo 18. Kurssin jälkeen 12.–15.4. järjestetään opiskelijoille ja kokeneille harrastajille sienisystematiikan työpaja, jolle kurssilaiset voivat halutessaan samalla ilmoittautua. Työpajassa syvennytään sienimikroskopiaan itsenäisesti sekä opitaan uutta sienilajistosta ja tutkimuksesta esityksiä kuunnellen.

Kurssille mahtuu 8 harrastajaa. Majoitushinnat ovat: 20 € / yö + 10 € (vuodevaatteet + pyyhe, pakolliset). Majoitus on 2-hengen huoneissa. Ruokailujen hinnat: aamiainen 5 €(arkisin) / 6 € (viikonloppuisin), lounas 6 / 8 €, päivällinen 8 / 10 €. Majoitustiloissa on keittiöt omaa ruuanlaittoa varten. Lisätiedot ja ilmoittautumiset mikroskopiakurssille: mijuto ät utu piste fi. Ilmoittautumiset 15.3. mennessä. Ilmoittautuminen on sitova.

SIENIMIKROSKOPIAKURSSI Oulun yliopistolla 6.–7.1.2018
Mikroskopointikurssille ovat tervetulleita kaikki sienistä kiinnostuneet harrastajat. Jo mikroskopointia aiemmin tehneet voivat osallistua enemmän tai vähemmän omatoimisesti kurssin vetäjien avustuksella. Aloittelijoiden kanssa käymme sienimikroskopian perusteet läpi: leikkeen teko, erilaiset reagenssit, mikroskoopin käyttö, määrityskirjallisuus jne. Voit tuoda mukaan omia näytteitäsi.

Kurssi pidetään lauantaina klo 9–16 ja sunnuntaina klo 9–15. Kurssi on osallistujille ilmainen. Kurssin vetäjinä toimivat Matti Kulju (kääväkkäät) ja Mika Toivonen (helttasienet). Lisätiedot ja ilmoittautumiset: m.kulju@kolumbus.fi.

Kurssille mahtuu 10 harrastajaa, joille on varattu mikroskoopit. Lisäksi voimme ottaa mukaan henkilöitä, jotka tuovat oman mikroskoopin. Sitovat ilmoittautumiset 21.12.2017 mennessä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä tuotko oman mikroskoopin.