Sieninäytteen kerääminen ja tallentaminen

On tärkeää, että havainnosta on valokuva, mutta pelkän valokuvan perusteella lajin määritys ei läheskään aina onnistu. Mikäli näin käy ja haluat varmistuksen siitä, mikä laji on kyseessä, sinun tulee tallentaa sieni näytteeksi ja toimittaa näyte eteenpäin.

Saattaa käydä niin, että havaintosi osoittautuu tärkeäksi tai erityisen mielenkiintoiseksi. Tällöin sinuun otetaan yhteyttä. Tavoitteena on, että sieni saataisiin talteen näytteeksi lajinmäärityksen varmistamiseksi ja mahdollisesti myöhemmin osaksi sienimuseon kokoelmia.

Lajinmääritys näytteestä tehdään useimmiten mikroskoopin avulla. Tuloksen saaminen saattaa kestää, etenkin jos näyte joudutaan toimittamaan asiantuntijalta toiselle. Lopulta voi käydä niin, ettei edes sieniryhmän erikoisasiantuntija pysty varmuudella määrittämään toimittamaasi näytettä.

Mikäli käytössäsi on mikroskooppi ja tavoitteesi on oppia tunnistamaan sieniä, suositeltavaa on, että tallennat itsellesi näytteitä eri lajeista ja näin kartutat omaa vertailunäytekokoelmaa.

Sienet pitää kuivata, ennen kuin ne toimitetaan eteenpäin. Kuivaa sienet vasta sen jälkeen, kun olet tallentanut tiedot Sieniatlaslomakkeelle. Parhaiten sienet kuivuvat hyötykasvikuivurissa. Muukin lämmin ja kuiva paikka, jossa on hyvä ilmanvaihto, kelpaa ainakin pienemmille sienille. Tarkempia ohjeita: