Sieninäytteen nahistus ja prässäys

Kuivatun sieninäytteen voi nahistaa ja prässätä, jolloin se vie vähemmän tilaa säilytyksessä. Museoiden sieninäytteet ovat yleensä nahistettuja ja prässättyjä. Siitä on myös hyötyä, jos postite lähettää näytteitä, sillä prässätyt sienet säilyvät paremmin ehjinä. Jos haluat auttaa museoon toimitettavan näytteen käsittelyssä, voit tehdä itse nahistuksen ja prässäyksen valmiiksi.  Sivun alaosassa on video, josta näät nahistuksen ja prässäyksen eri vaiheet.

  1. Laita astiaan kuumaa vettä. Voit käyttää myös kylmää vettä, mutta silloin aikaa kuluu kauemmin.
  2. Laita siivilä astian päälle ja sen pohjalle pala talouspaperia.
  3. Asettele sieninäytteet siivilän pohjalle tunnistelappujen kanssa.
  4. Laita astian ja näytteiden ympärille muovipussi, jotta vesihöyry ei karkaa.
  5. Odota 15-30 min, jos käytät kuumaa vettä ja näytteet eivät ole kovin suuria. Isommilla sienillä ja kylmällä vedellä nahistaessa voi joutua odottamaan useita tunteja.  Odotusaika kuitenkin riippuu paljon sienten koosta.
  6. Laita sanomalehden alle isohko pahvin palanen kovikkeeksi.
  7. Asettele nahistuneet sieninäytteet sanomalehden väliin ja katso, että helttasienten lakit jäävät suoraksi. Sieni on nahistunut kun sen jalka ei murru kun sitä taivuttaa lakkia vasten. Myös lakki kestää kevyttä prässäystä eli heltat litistyvät kauniisti. Käytä sanomalehtiä runsaasti, jotta varmasti imevät kosteuden itseensä.
  8. Laita sanomalehden päälle toinen pahvin palanen ja sen päälle kevyt paino. Esimerkiksi muutama vihko.
  9. Jätetään näytteet sanomalehden väliin kuivumaan vähintään vuorokaudeksi. Vaihda välillä tarvittaessa sanomalehti. Tarkista, että näytteet ovat varmasti kuivat.
  10. Pussita näytteet.

Jos nahistat isomman määrän sieniä kerralla, se kannattaa tehdä isossa muovilaatikossa. Silloin vesiastia laitetaan laatikon pohjalle ja sieninäytteet myös laatikon pohjalle. Kun näyteet ovat sisällä, laatikon kannen voi sulkea.


VIDEO-ESITTELY: SIENINÄYTTEEN NAHISTUS