Lomakeohje

Tämän ohjeen avulla kirjaudut Lajitietokeskuksen havaintopalvelu Vihkoon ja ilmoitat Sieniatlaslomakkeella sienihavaintoja.

KIRJAUTUMINEN JA PROFIILI

 • Siirry Lajitietokeskuksen sivulle https://laji.fi/ tai https://laji.fi/vihko. Voit käyttää viereistä ”Havaintolomake” -linkkiä.
 • Valitse ylälaidasta ”Vihko”. Palveluun pitää kirjautua. Valitse oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu”.
 • Luo laji.fi -tunnus tai käytä jotakin olemassa olevaa tunnistautumistasi (esim. Facebook).
 • Valitse oikeasta yläkulmasta oman nimen alta ”Profiili”. Luo profiili kirjoittamalla itsestäsi jotakin tekstilaatikkoon.
 • Valitse ”Sieniatlaslomake”. Nyt edessäsi on tyhjä lomake, jota voit alkaa täyttää.

KUINKA LOMAKE TOIMII

Lomakkeella voit ilmoittaa yksittäisen havainnon. Tästä on helppo aloittaa. Mutta lomaketta voi käyttää monipuolisemmin: voit esimerkiksi ilmoittaa kerralla retken kaikki sienihavainnot.

Sieniatlaslomake on hieman muokattu versio Vihkon Retkilomakkeesta, jolla voit ilmoittaa mitä hyvänsä lajihavaintoja. Retkilomakkeen käyttöohjeeseen on syytä tutustua.

HUOM. Kaikkia lomakkeella olevia tietokenttiä ei tarvitse täyttää. Havainnot ovat joka tapauksessa tärkeitä ja hyödyllisiä ja lisäävät tietoa Suomen sienilajistosta!

Yksi lomakkeen täyttö muodostaa Havaintoerän. Lomakkeella on erillisiä osioita: Havaintoerän tiedot, Kartta, Paikka, Havainnot. Paikkoja voi yhdessä Havaintoerässä olla yksi tai useampia. Jokaiselta paikalta voi ilmoittaa yhden tai useamman Havainnon.

NÄIN ILMOITAT YHDEN SIENIHAVAINNON

 1. Merkitse havaintopäivämäärä kohtaan ”Alku”. Jos ilmoitat havaintoja vain yhdeltä päivältä, jätä loppupäivämääräkenttä tyhjäksi.
 2. Merkitse paikka kartalle mahdollisimman tarkasti, mielellään yksittäisenä pisteenä. Taustakartan voit vaihtaa vasemmasta yläkulmasta. Suomen maastokartta on useimmiten vaihtoehdoista paras.
 3. Kirjaa tietoja havaitun sienilajin elinympäristöstä. Aloita elinympäristön valitseminen klikkaamalla plusmerkkiä. Täytä myös valikot ”Valtapuulaji” ja ”Elinympäristön lisätietoja”. Näitä valikkotietoja kovasti toivomme!
  • Jos olet ottanut yleiskuvan kasvupaikasta, liitä se tähän.
 4. Kirjoita/valitse sienelle lajinimi. Ehdota nimeä! Jos et ole varma, valitse valikosta ”Epävarma”.
 5. Liitä sienestä yksi tai useampi kuva niin, että sienen tuntomerkit näkyvät hyvin. Katso Ohje sienten valokuvaamisesta. Valokuvaa kaikki sienihavainnot.
 6. Huomaa valikko ”Kasvualusta”. Kasvualustaan ja kasvupaikan välittömään lähiympäristöön liittyviä tietoja kovasti toivomme!
  • Lisää valikoita saa esille oikean laidan rattaan takaa (valkoinen ratas sinisellä taustalla). Näitä voi valita lomakkeelle tarpeen mukaan.
 7. Tallenna havaintoerä julkisena. Jälkeenpäin voit vielä tehdä muutoksia ja täsmennyksiä.

NÄIN ILMOITAT USEAMMAN HAVAINNON (ESIMERKIKSI SAMALTA RETKELTÄ)

Jokaisen uuden havainnon kohdalla on kaksi vaihtoehtoa:

 • Mikäli uusi sienihavainto on eri paikasta ja erilaisesta ympäristöstä kuin aiemmat kirjatut havainnot:
  • Merkitse uusi paikka kartalle kuten edellä.
  • Kirjaa kaikki tiedot aivan kuten edellä.
 • Mikäli havainto on tehty samalta paikalta ja samasta elinympäristöstä kuin joku edellisistä havainnoista:
  • Voit lisätä uuden havainnon edellisen havainnon perään valitsemalla ”+Lisää havainto”.
  • Täytä vielä kaikki havaintorivin tietokentät: lajin nimi, nimen varmuus, jne.

LISÄOHJEITA