Sieniatlastapahtumia – 2019

KURIKAN SIENIATLASLEIRI 20.-22.9.2019

Leiri pidetään Saukonrannan leirikeskuksessa Kurikassa ja se on suunnattu kaikille sieniharrastajille. Tällä leirillä pääset syventymään sienilajeihin,  opettelemaan näytteiden keruuta sekä havaintojen kirjaamista Sieniatlakseen. Olemme paljon luonnossa, joten leiri ei sovi heikkokuntoisille. Leirin vetäjinä toimivat Panu Halme ja Kaisa Tervonen. Kerro ilmoittautuessasi omasta sieniharrastustaustastasi. Leirille otetaan 20 harrastajaa. Sitovat ilmoittautumiset 30.8. mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: mieluiten s-postilla kaisa.i.tervonen@jyu.fi, puh. 050 5942478. Lisätietoa Kurikan leiristä.

PORIN SIENIATLASLEIRI 27.-29.9.2019

Sieniatlasleiri järjestetään Porissa Junnilan leirikeskuksessa. Leirillä keskitytään pääasiassa kääväkkäisiin, mutta helttasieniäkään ei unohdeta. Valittuja kohteita kartoitetaan, lajeja kirjataan muistiin ja näytteitä kerätään myöhempää määritystä varten. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta sienistä, voit aloittaa Sieniatlas-harrastuksen tällä leirillä.

Leirin vetäjinä ovat Matti Kulju (kääväkkäät), Teppo Helo (kääväkkäät ym.) ja Mika Toivonen (helttasienet). Kohteina ovat merenrannat ja suistoalueen rantametsät.

Ilmoittautumiset Matti Kuljulle, mielellään sähköpostilla m.kulju@kolumbus.fi. Ilmoittaudu ajoissa, jotta varmistat mukaan mahtumisen, kuitenkin viimeistään 26.8.2019. Lisätietoa Porin leiristä.

JYVÄSKYLÄN SIENIATLASRETKI 9.10.2019

Sieniatlas järjestää keskiviikkona 9.10.2019 klo 15.30-18.00 kaikille avoimen retken Jyväskylän Jääskelään. Opettelemme yhdessä sienihavaintojen kirjaamista sieniatlaslomakkeella ja tunnistamaan sienilajeja. Ota retkelle mukaan kamera, jolla voit ottaa sienihavainnoista tunnistuskuvia. Lisäksi tarvitset sienikorin, muistiinpanovälineet ja säänmukaiset varusteet. Voit halutessasi kirjata havaintoja suoraan maastossa, jos sinulla on älypuhelin (tässä tapauksessa rekisteröidy osoitteessa laji.fi), tai myöhemmin tietokoneellasi. Tavataan Jääskelän luontopolun lähtöpaikan viereisellä P-paikalla. Ei ennakkoilmoittautumista. Jos tarvitset kyydin tai voit tarjota kyydin, ilmoita siitä oppaalle. Oppaana: Kaisa Tervonen, kaisa.i.tervonen ( at ) jyu.fi, puh. 050 5942478.

SIENIMIKROSKOPOINTITYÖPAJA TURUSSA 19.-20.1.2019 

Työpaja järjestetään Turun yliopiston Kasvimuseolla (Yliopistonmäellä) 19.-20.1.2019. Tilaa on noin 20:lle sieniatlas-harrastajalle. Tämä työpaja on suunnattu ensisijaisesti niille harrastajille, joilla on omia näytteitä ja oma mikroskooppi.

Paikalla opastamassa ja auttamassa määritystyössä on sekä kääväkäs-, helttasieni- että kotelosieniasiantuntijoita. Olemme museolla kahdessa kerroksessa, alakerrassa on kääpäosasto, asiantuntijana opastamassa Matti Kulju. Yläkerroksessa on helttasieni- ja kotelosieniopastusta, paikalla ovat Mika Toivonen ja Seppo Huhtinen.

Työpaja on lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo 10-16. Paja on osallistujille ilmainen. Omat näytteet mukaan!

Ilmoittautumiset Mika Toivoselle mijuto@utu.fi, jolta voit myös kysyä lisätietoa.

SIENIMIKROSKOPOINTIKURSSI JYVÄSKYLÄSSÄ 16.-17.2.2019 

Kurssi järjestetään Jyväskylässä Keski-Suomen luontomuseolla (Vesilinna, Ihantolantie 5). Mikroskopointikurssille ovat tervetulleita kaikki sienistä kiinnostuneet harrastajat. Kurssilla tutustumme sienimikroskopian perusteisiin: leikkeen teko, erilaiset reagenssit, mikroskoopin käyttö, määrityskirjallisuus jne. Voit tuoda mukaasi myös omia näytteitä. Kurssia on lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo 9-15. Kurssi on osallistujille ilmainen.

Kurssin vetäjinä toimivat Kaisa Tervonen ja Mika Toivonen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: kaisa.i.tervonen (et) jyu.fi. Kurssille mahtuu 10 harrastajaa. Kurssilaisille on varattu mikroskoopit, mutta voit myös tuoda oman mikroskoopin mukanasi. Sitovat ilmoittautumiset 8.2. mennessä.

SIENIMIKROSKOPIAKURSSI Konneveden tutkimusasemalla 9.–11.4.2019

Sieniatlas järjestää 9.–11.4. sienimikroskopiakurssin Konneveden tutkimusasemalla (Sirkkamäentie 220, Konnevesi). Teemana kurssilla on Cortinarius-suvun Phlegmacium-alasuku (tahmaseitikit) sekä Galerina-suku (nääpikät). Kurssi on suunnattu harrastajille joilla on käytössään oma mikroskooppi. Voit tuoda kurssille myös omia näytteitä. Kurssin vetäjänä toimivat Mika Toivonen ja Kaisa Tervonen.

Kurssi alkaa tiistaina 9.4. klo 14 ja päättyy torstaina 11.4. klo 17. Kurssin jälkeen 11.–14.4. järjestetään opiskelijoille ja kokeneille harrastajille sienisystematiikan työpaja, jolle kurssilaiset voivat halutessaan samalla ilmoittautua. Työpajassa syvennytään sienimikroskopiaan itsenäisesti sekä opitaan uutta sienilajistosta ja tutkimuksesta esityksiä kuunnellen.

Kurssille mahtuu 8 harrastajaa. Majoitushinnat ovat: 20 € / yö + 10 € (vuodevaatteet + pyyhe, pakolliset). Majoitus on 2-hengen huoneissa. Ruokailujen hinnat: aamiainen 5 €(arkisin) / 6 € (viikonloppuisin), lounas 6 / 8 €, päivällinen 8 / 10 €. Majoitustiloissa on keittiöt omaa ruuanlaittoa varten. Lisätiedot ja ilmoittautumiset kurssille ja työpajaan: kaisa.i.tervonen (at) jyu.fi. Ilmoittautumiset 22.3. mennessä. Ilmoittautuminen on sitova.