Lomakeohje

Tämän ohjeen avulla kirjaudut Lajitietokeskuksen havaintopalvelu Vihkoon ja ilmoitat Sieniatlaslomakkeella sienihavaintoja.

KIRJAUTUMINEN JA PROFIILI

 • Siirry Lajitietokeskuksen sivulle https://laji.fi/
 • Palveluun pitää kirjautua. Valitse oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu”.
 • Voit luoda laji.fi -tunnuksen tai sitten käyttää jotakin olemassa olevaa tunnistautumistasi (esim. Facebook). Voit valita oikeasta yläkulmasta oman nimen alta ”Profiili” ja kirjoittaa itsestäsi jotakin tekstilaatikkoon.
 • Sieniatlaslomakkeelle pääsee laji.fi-portaalista valitsemalla ylälaidasta ”Tallenna havaintoja” -> ”Sieniatlaslomake”. Valitse vielä ”Ilmoita”, niin edessäsi on tyhjä lomake, jota voit alkaa täyttää.
 • Sieniatlas-sivuston ”Sieniatlaslomake” -linkki vie suoraan lomakkeelle.

KUINKA SIENIATLASLOMAKE TOIMII

Sieniatlaslomake on hieman muokattu versio Vihkon Retkilomakkeesta, jolla voit ilmoittaa mitä hyvänsä lajihavaintoja. Retkilomakkeen käyttöohjeeseen on syytä tutustua!

Lomakkeella voit ilmoittaa yksittäisen havainnon. Tästä on helppo aloittaa. Mutta lomaketta voi käyttää monipuolisemmin. Yksi lomakkeen täyttö muodostaa Havaintoerän: voit yhdellä kertaa ilmoittaa saman retken kaikki sienihavainnot.

NÄIN ILMOITAT SIENIHAVAINNON

Ensin ilmoitetaan päivämäärä, paikka ja paikan tietoja, sitten vasta havaitut lajit.

HUOM. Kaikkia lomakkeella olevia tietokenttiä ei tarvitse täyttää. Havainnot ovat joka tapauksessa tärkeitä ja hyödyllisiä ja lisäävät tietoa Suomen sienilajistosta! Muista kuitenkin liittää mukaan kuva havainnosta!

 1. Merkitse havaintopäivämäärä kohtaan ”Alku”. Loppupäivämääräkentän voi jättää tyhjäksi.
 2. Zoomaa kartta oikeaan kohtaan. Merkitse löytöpaikka tai retken kohteena ollut alue kartalle mahdollisimman tarkasti. Taustakartan voit vaihtaa vasemmasta yläkulmasta. Suomen maastokartta on useimmiten vaihtoehdoista paras.
 3. Kirjaa tietoja havaitun sienilajin elinympäristöstä. Aloita elinympäristön valitseminen klikkaamalla plusmerkkiä. Täytä myös valikot ”Valtapuulaji” ja ”Elinympäristön lisätietoja”. Näitä valikkotietoja kovasti toivomme!
  • Jos olet ottanut yleiskuvan kasvupaikasta, liitä se tähän.
 4. Kirjoita/valitse sienelle lajinimi. Ehdota nimeä! Jos et ole nimestä varma, valitse valikosta ”Epävarma”.
 5. Liitä sienestä yksi tai useampi kuva niin, että sienen tuntomerkit näkyvät hyvin. Katso Ohje sienten valokuvaamisesta.
 6. Huomaa valikko ”Kasvualusta”. Kasvualustaan ja kasvupaikan välittömään lähiympäristöön liittyviä tietoja kovasti toivomme!
  • Lisää valikoita saa esille oikean laidan rattaan takaa (valkoinen ratas sinisellä taustalla). Näitä voi valita lomakkeelle tarpeen mukaan.
 7. Tallenna havaintoerä julkisena. Lomakkeen tietojen muokkaaminen jälkikäteen on mahdollista: voit vielä tehdä muutoksia ja täsmennyksiä.

NÄIN ILMOITAT SAMALTA RETKELTÄ USEAMMAN SIENIHAVAINNON

Mikäli sienihavainnot ovat samalta alueelta ja samanlaisesta maastosta, voi toimia seuraavasti:

 • Pisteen sijaan kartalle kannattaa rajata alue.
 • Valitsemalla ”+ Lisää havainto” lomakkeelle ilmestyy uusi havaintorivi, johon voit kirjoittaa seuraavan havaitun lajin.
 • Tarkan löytöpaikan ilmoittaminen on tässäkin tapauksessa mahdollista: rivin vasemmassa laidassa on pieni nastaikoni, klikkaamalla sitä nastan voi siirtää kartalle löytöpaikan kohdalle.

LISÄOHJEITA