Sieniatlastapahtumia – 2017

SIENIATLASLEIRIT 2017
25.-27.8. Paltamo
15.-17.9. Rautalampi, Etelä-Konneveden kansallispuisto.
13.-15.10. Hyrynsalmi, Kainuu.

Vielä ehdit ilmoittautua Hyrynsalmen leirille!

SIENIATLASRETKET 2017
1.9. Keminmaa.
Retki järjestetään Valtakunnallisia Sienipäiviä edeltävänä päivänä. Kokoontuminen klo 10 Keminmaan Vanhan kirkon parkkipaikalla. Retki kestää joitakin tunteja, eväät mukaan. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tapio.kekki @ gmail.com.

9.9. Lohja
Retki järjestetään Lohjalla, kokoontuminen osoitteessa Kisakalliontie 284 (http://kisakallio.fi/). Kokoontuminen klo 10 parkkipaikalla urheilukentän päädyssä. Retken kesto 2-3 h. Suunnitelma on, että sienestetään läheisessä Karnaisten korvessa. Lähetä viestiä mika.j.toivonen@utu.fi, jos olet tulossa mukaan.

24.9. Oulu, Sanginjoki
Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen retkikerho järjestää kääpäretken Sanginjoella su 24.9 klo 12.00-15.00. Tutustumme ulkometsän kääpälajistoon Matti Kuljun opastuksella sieniatlaksen merkeissä.
Kokoontuminen Sanginjoen Loppulaan, Sanginjoentie 1101. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumista ei tarvitse tehdä, riittää kun saavut paikalle ajoissa.
Lisätietoja voi kysyä Juha Eskolalta: Puh. 044-2628299, juhaoulu44@hotmail.com

LISÄTIETOA SIENIATLASLEIREISTÄ JA SIENIATLASRETKISTÄ
SIENIATLASLEIREILLÄ opitaan tunnistamaan sienilajeja ja -sukuja, kirjaamaan havaintoja, valokuvaamaan sieniä ja tallentamaan sieninäytteitä. Leirit on suunnattu etenkin niille, jotka haluavat oppia tunnistamaan ruokasienten ohella muitakin sieniä. Voi osallistua, vaikka ei sieniä ennestään kovin hyvin tunne! Hanke tarjoaa opetusta ja välineitä, leiriläiset maksavat majoituksensa ja ruokailunsa. Kuljemme retkikohteille kimppakyydein.

Leiriläisillä on hyvä olla mukana kamera, hyvälaatuinen kännykkäkamera sopii dokumentointiin mainiosti. Oma sienikuivuri kannattaa ottaa mukaan. Leireillä kuljetaan paljon maastossa, maastot eivät aina ole aivan helppokulkuisia.

SIENIATLASRETKET ovat muutaman tunnin, puolen päivän tai koko päivän retkiä, joilla opetellaan sienilajeja ja kartoitetaan kohdealueen sienilajistoa: valokuvataan sieniä, kirjataan havaintoja ja kerätään näytteitä. Maastossa liikutaan itsenäisesti ja pienissä ryhmissä. Tauoilla ja päivän päätteeksi kokoonnutaan ja tutustutaan sienilöytöihin. Kaikenlaisiin sieniin suhtaudutaan yhtäläisellä innolla. Mukana on asiantuntijoita, jotka paikan päällä antavat apua sienilajien tunnistamisessa. Osallistujilta edellytetään kykyä kulkea maastossa itsenäisesti ja kykyä tarpeen tullen löytää omin voimin maastosta pois.

5.-6.4. SIENIMIKROSKOPIAKURSSI Konneveden tutkimusasemalla.

Kurssille ovat tervetulleita jo aikaisemmin mikroskooppia käyttäneet harrastajat. Kurssilla opitaan etsimään oleellisia helttasienituntomerkkejä ja käyttämään tärkeitä reagensseja. Kurssin vetäjänä toimii Mika Toivonen. Kurssi alkaa keskiviikkona klo 10 ja päättyy torstaina klo 18.

Kurssin jälkeen 6.-9.4. järjestetään opiskelijoille ja kokeneille harrastajille sienisystematiikan työpaja, jolle kurssilaiset voivat halutessaan samalla ilmoittautua. Työpajassa syvennytään sienimikroskopiaan itsenäisesti sekä opitaan uutta sienilajistosta ja tutkimuksesta esityksiä kuunnellen.

Kurssille mahtuu 8 harrastajaa. Osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Majoitushinnat ovat: 15 € / yö, vuodevaatteet + pyyhe (pakolliset) 10 €. Ruokailujen hinnat: aamiainen 5 €(arkisin) / 6 € (viikonloppuisin), lounas 6 / 8 €, päivällinen 8 / 10 €. Majoitustiloissa on keittiöt omaa ruuanlaittoa varten. Lisätiedot ja ilmoittautumiset mikroskopiakurssille: mijuto ät utu piste fi. Sitovat ilmoittautumiset 17.3. mennessä.

18.-19.3. SIENIMIKROSKOPIAKURSSI Oulun yliopistolla.

Kurssi järjestetään Oulun yliopistolla (Kasvimuseo, Kaitoväylä 5). Mikroskopointikurssi on suunnattu jo aiemmin mikroskooppia käyttäneille harrastajille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan orvakoihin (Corticiaceae). Kurssilla käymme läpi esimerkkejä eri suvuista ja lajeista. Kurssia on lauantaina klo 9-16 ja sunnuntaina klo 10-15. Kurssi on osallistujille ilmainen. Kurssin vetäjinä toimii Matti Kulju. Kurssille mahtuu 6 harrastajaa. Kurssilaisille on varattu mikroskoopit. Lisäksi mukaan pääsevät ne, jotka tuovat oman mikroskoopin. Museolla on käytössä keittiö, mikro, jääkaappi ja keittomahdollisuus, joten voit ottaa omat eväät mukaan. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: m.kulju@kolumbus.fi tai 044 3357440.

11.-12.3. MIKROSKOPOINTITYÖPAJA Helsingin kasvimuseolla .Suomen sieniseura ry. yhdessä Sieniatlaksen kanssa.

28.-29.1. SIENTEN MIKROSKOPOINTIKURSSI Jyväskylässä.

21.-22.1. SIENTEN MIKROSKOPOINTIKURSSI Oulussa.