Etsintäkuulutus – kukkamaljakas

Etsintäkuulutamme keväisin esiintyvän kukkamaljakkaan (Microstoma protractum). Ilmoita havaintosi, niin autat tämän lajin levinneisyyden selvittämisessä!

Ota kukkamaljakkaasta valokuva kasvupaikalla ja liitä kuva sieniatlas-havaintolomakkeelle, jotta asiantuntijat voivat varmistua havainnosta. Voit jättää sienen kasvamaan paikallensa.

KUKKAMALJAKKAAN TUNTOMERKIT:

Kukkamaljakas on pieni ja punainen, maljamainen, jalallinen kotelosieni. Tyypillisesti se kasvaa ryhminä. Aluksi itiöemä on lähes pallomainen ja aivan pieni, halkaisijaltaan joitain millimetrejä, kärjessä on pieni reikä.  Kypsyessään pallomainen yläosa avautuu ensin ruukkumaiseksi ja lopulta maljamaiseksi, jolloin maljan leveys on 1-2 cm. Maljan reunat ovat epätasaiset: hieman hampaiset tai piparkakkumaiset. Maljan sisäpinta on loistavan oranssi, reunoiltaan hieman vaaleampi. Ulkopinnalla ja reunoilla voi olla valkoista nukkaa. Jalka on vaalea, pinnaltaan valkojauheinen, yleensä muutaman sentin mittainen ja leveydeltään 3-5 mm.

Muuta: Itiöemät ilmestyvät keväällä lumien sulettua. Etelä- ja Keski-Suomessa kukkamaljakkaan voi löytää maalis-toukokuussa, pohjoisessa se kasvaa vielä kesäkuussakin. Pienen kokonsa vuoksi kukkamaljakas jää helposti huomaamatta. Hieman samannäköinen kevätsieni on punamaljakas (Sarcoscypha austriaca). Se on kuitenkin isompikokoinen ja maljan reuna on melko sileä, ei hampainen.

Ekologia: Kukkamaljakas kasvaa metsissä ja metsäreunoissa, mutta myös ihmisvaikutteisilla paikoilla kuten pihoilla ja puistoissa, yleensä lehti- ja sekapuustoisella alueella ja lehtikarikkeen alla. Laji on meillä luokiteltu elinvoimaiseksi (LC).

Teksti: Kaisa Tervonen ja Mika Toivonen

Kuva: Tapio Kekki

 

Kirjallisuus:

Salo P., Niemelä T. & Salo U. 2006. Suomen sieniopas. WSOY & Kasvimuseo, Porvoo, 512 s.

Sepon Sieniopas: Kevään ja alkukesän sieniä http://www.velutipes.com/seponsieniopas/microstoma_protractum_sso.htm