Etsintäkuulutus – koralliorakas
Etsintäkuulutamme syksyisin esiintyvän koralliorakkaan (Hericium coralloides). Ilmoita havaintosi, niin autat tämän lajin levinneisyyden selvittämisessä!
Ota koralliorakkaasta valokuva kasvupaikalla ja liitä kuva sieniatlas-havaintolomakkeelle, jotta asiantuntijat voivat varmistua havainnosta. Ilmoita myös puulaji tai ota sellainen kuva, jossa puuta näkyy, jotta puulaji voidaan määrittää valokuvasta. Voit jättää sienen kasvamaan paikallensa.
Mikäli samalla rungolla kasvaa muitakin sienilajeja, ota niistäkin valokuvia ja ilmoita havainnot. Kuvat ja havainnot myös kuivuneista ylivuotisista itiöemistä ovat tärkeitä! Kirjoita lisätietoihin: ”Koralliorakasrunko”.
KORALLIORAKKAAN TUNTOMERKIT:
Koralliorakas on piikkihaarainen, usein kookas, miltei valkoinen orakas. Se kasvaa voimakkaasti haaroen ja haarojen alapinnoilla on orakkaille tunnusomaiset piikit, tehden sen ulkonäöltään korallimaiseksi. Haarat lähtevät yhdestä paksusta tyvestä, mutta haarojen kärjet ovat hentoja. Piikit ovat pitkiä, kapeita ja teräviä. Nuorena itiöemän väri on puhtaan valkoinen, mutta ikääntyessään muuttuu vaalean kellanruskeaksi. Itiöemä voi kasvaa halkaisijaltaan 20-40 senttimetrin mittaiseksi ja painaa jopa kilon.
Ekologia: Koralliorakas kasvaa lahopuulla. Itiöemiä kasvaa syksyisin etenkin maapuihin, joita muut lahottajasienet, muun muassa taulakääpä tai pakurikääpä, ovat ensin lahottaneet. Koralliorakas kasvaa etenkin koivulla, mutta myös haavalla ja muilla lehtipuilla. Tyypillinen elinympäristö on varttunut tuore tai lehtomainen metsä, jossa on runsaasti lahopuuta. Yksi rihmasto voi tuottaa itiöemiä useiden vuosien ajan, mutta yksi itiöemä on vain yhden kasvukauden paikallaan.
Muuta: Koralliorakas kasvaa koko Suomessa harvalukuisena. Monessa Europan maassa koralliorakas on arvioitu uhanalaiseksi tai silmälläpidettäväksi.
Havaintolomakkeelle. Valitse Sieniatlaslomake tai testaa Mobiililomaketta!
Lähteet:
Boddy, L., Crockatt, M.E. & Ainsworth, A.M. 2011. Ecology of Hericium cirrhatum, H. coralloides and H. erinaceus in the UK. Fungal Ecology 4: 163-173. DOI: 10.1016/j.funeco.2010.10.001.
https://suomenluonto.fi/uutiset/viikon-laji-koralliorakas/
Salo, P., Niemelä, T. & Salo, U. 2006. Suomen sieniopas. Kasvimuseo, s. 61.