Etsintäkuulutamme poimu- ja silokellomörskyn!
Etsintäkuulutamme keväisin esiintyvät poimu- ja silokellomörskyn. Ilmoita havaintosi, niin autat näiden lajien levinneisyyden selvittämisessä!
Ota sienistä valokuva kasvupaikalla ja liitä kuva sieniatlas-havaintolomakkeelle, jotta asiantuntijat voivat varmistua havainnosta. Voit jättää sienen kasvamaan paikallensa. Suosituksemme on, että tällä hetkellä retkeilette vain kohteilla, joissa ei juuri muita liiku.
poimukellomörsky Verpa bohemica
POIMUKELLOMÖRSKY on jalallinen kotelosieni. Itiölava on kellomainen: sen alareuna ei ole kiinnittynyt reunastaan jalkaan. Itiölava on pinnaltaan voimakkaasti poimuttunut pitkittäisharjuisesti, mutta myös joitakin poikittaisharjuja on. Väriltään itiölava on yleensä oliivinruskea, kuivuessaan tummanruskea. Jalka on kellanvalkoinen ja siinä on hentoa vaaleaa suomuisuutta vyömäisesti. Haju on heikko. Itiöemä on korkeudeltaan 5-15 cm. Jalka on suhteellisen pitkä, itiölavan korkeus on 2-5 cm ja leveys 2-4 cm.
Poimukellomörsky kasvaa eteläisestä Suomesta ainakin Perä-Pohjanmaalle saakka. Se kasvaa lehtikarikkeella etenkin haapojen ja pajujen seurassa. Sieni on melko harvinainen. Poimukellomörsky muistuttaa paljon huhtasieniä (suku Morchella). Huhtasienillä itiölava on kasvanut jalkaosaan kiinni.
silokellomörsky Verpa conica
SILOKELLOMÖRSKYN itiölava on samoin kellomainen ja reunastaan irrallinen. Itiölava on pinnaltaan sileä tai hienosuoninen. Väriltään se on vaalean-, oliivin- tai tummanruskea. Jalka on kermanvalkoinen ja siinä on hentoa, tummahkoa suomuisuutta. Haju on heikko. Itiöemä on korkeudeltaan 4-8 cm. Jalka on suhteellisen pitkä, itiölavan korkeus on 2-4 cm ja leveys 2-3 cm.
Silokellomörsky kasvaa eteläisestä Suomesta ainakin Perä-Pohjanmaalle saakka. Se kasvaa harvalukuisena lehtipuuvaltaisissa metsissä, mutta myös kulttuurivaikutteisilla paikoilla kuten puistoissa.
Keväällä huhtikuusta alkaen poimu- ja silokellomörsky ilmestyvät kasvupaikoilleen. Niitä voi löytää vielä kesäkuussa myös Etelä-Suomessa.
Teksti: Kaisa Tervonen ja Mika Toivonen
Artikkelikuva: Jarkko Korhonen
KIRJALLISUUS:
Salo P., Niemelä T. & Salo U. 2006. Suomen sieniopas. WSOY & Kasvimuseo, Porvoo, 512 s.
Sepon Sieniopas: poimukellomörsky
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/ptychoverpa_bohemica_sso.htm