Siiliukonsienet – Echinoderma

Siiliukonsienet ovat pikku-ukonsieniä muistuttavia, suomulakkisia sieniä. Lakin suomut ovat ruskeita, tiheässä ja törröttäviä. Suomut irtoavat ja varisevat helposti. Suomuja on myös jalan tyvellä. Jalassa voi olla rengas tai valkoista vanuisuutta. Heltat ovat valkoiset–vaaleat ja irtotyviset.

Siiliukonsienet ovat karikkeenlahottajia ja kasvavat rehevällä, multaisella maalla. Suomesta tunnetaan kaksi siiliukonsienilajia. Molemmat lajit ovat harvinaisenpuoleisia lehtosieniä.

piikkiukonsieni  Echinoderma asperum  (synonyyminimi: Lepiota aspera)

KUVA 1. Piikkiukonsieniä (Echinoderma asperum). Puisto, rinteessä tammien ja saarnien alla (Viro). Kuva: Jukka Vauras 28499F.

PIIKKIUKONSIENI on piikkisuomulakkinen ja suurikokoinen, lakin leveys voi olla yli 10 cm. Suomut ovat tummanruskeita ja törröttäviä ja ne irtoavat melko helposti. Heltat ovat valkoiset, ne haarovat ja ovat hyvin tiheässä. Jalka on suhteellisen lyhyt ja siinä on suuri rengas. Sienessä on voimakas tuoksu, joka on samanlainen kuin puistoukonsienellä.

Piikkiukonsieni on kalkkilehtojen sieni, joka kasvaa myös puutarhoissa multamaalla. Laji on harvinaisenpuoleinen. Sitä tavattu suunnilleen Oulun korkeudelle asti.

siiliukonsieni  Echinoderma echinaceum  (synonyyminimi: Lepiota echinacea)

KUVA 2. Siiliukonsieniä (Echinoderma echinaceum). Kuva: Jukka Vauras 7430F.

SIILIUKONSIENI on samoin piikkisuomulakkinen ja tummanruskeasuomuinen, mutta selvästi pienempi sieni. Lakin leveys on n. 5 cm. Jalka on ruskeahko ja siinä on samanväristä suomuisuutta. Rengasta ei ole. Sienessä on hieman samaa näköä kuin kuusiukonsienessä (Lepiota audreae), joka ei kuitenkaan ole törrösuomuinen.

Siiliukonsieni on harvinaisehko lehtosieni, joka kasvaa erityisesti multapohjaisissa lepikoissa, mutta myös rehevissä, kalkkivaikutteisissa kuusimetsissä. Lajia tavattu Kainuun korkeudelle asti.

Lähisukuja: