Leccinum-hässäkkä

Perinteinen suomalainen käsitys on ollut, että ryhmään kuuluu kolme lajia. Tämä käsitys perustuu Mauri Korhosen tutkimuksiin. Vuonna 1995 Mauri Korhonen kuvasi tieteelle uutena lehtopunikkitatin (perusteli lajin olemassaolon ja antoi sille nimen). Vielä vuosituhannen vaihteessa lajeista käytettiin nimiä:

haavanpunikkitatti Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray
tammenpunikkitatti Leccinum quercinum (Pilat) E.E.Green & Watl.
lehtopunikkitatti Leccinum populinum M. Korhonen

Vuonna 2005 hollantilainen tutkija den Bakker julkaisi väitöskirjan Leccinum-suvun tateista. Työssä käytettiin hyväksi myös DNA-sekvenssiaineistoja. Hän veivasi edellämainitun uusiksi seuraavasti:

haavanpunikkitatti Leccinum albostipitatum H.C. den Bakker & Noordel.
”toinen laji” Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray

Den Bakkerin mielestä lajeja on vain kaksi. Hän kiisti Mauri Korhosen näkemyksen, että tammenpunikkitatti ja lehtopunikkitatti ovat kaksi eri lajia. Tämä ”toinen laji” sisältää sekä tammenpunikkitatin että lehtopunikkitatin.

Nimi Leccinum aurantiacum on ikivanha ja se on perustunut kuvatauluun (kuvataulu on ollut nimen tyyppi). Täten nimen identiteetti on ollut tulkinnanvarainen. Den Bakker tulkitsi (tiettyä tulkintatraditiota seuraten), että kuvataulussa on kuvattu tämä ”toinen laji” eikä meikäläinen haavanpunikkitatti. Tästä syystä hän muutti nimen L. aurantiacum osoittamaan – toista lajia. Tulkintansa tueksi den Bakker valitsi nimelle L. aurantiacum epityypin.

Seurasi, että haavanpunikkitatti jäi ilman tieteellistä nimeä. Den Bakker argumentoi, että kelvollista nimeä ei ole olemassa, joten hän antoi haavanpunikkitatille uuden tieteellisen nimen Leccinum albostipitatum (kuvasi lajin tieteelle uutena).

Vastauksia esitettyihin kysymyksiin:

Tieteelliset nimet ovat muuttuneet sitten oranssikirjan. Kosonen (2015) on kohdallaan (mutta ks. harjoitustehtävä alla). Siis:

Haavanpunikkitatti on edelleen eri lajia kuin lehtopunikkitatti. Tätä ei ole asetettu kyseenalaiseksi.

Haavanpunikkitatin tieteellinen nimi nykyään on Leccinum albostipitatum H.C. den Bakker & Noordel.

Luontoportin ”tieteellinen synonyymi” (L. aurantiacum) on pielessä.

Lehtopunikkitatin tieteellinen nimen kohdalla tilanne on mielenkiintoinen. Se saattaa olla Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray. Mahdollista kuitenkin on, että lehtopunikkitatin se tieteellinen nimi, jota siitä nimistösääntöjen mukaan pitää käyttää, on Leccinum populinum M. Korhonen.

Jätän harjoitustehtäväksi sen pohtimisen, missä tilanteessa jälkimmäinen toteutuisi.

Mika Toivonen 20.8.2020. Last update: 20.8.2020