Hebeloma – sektio Scabrispora

laterinum
cylindrosporum
circinans
birrus

Euroopasta on tunnistettu 10 lajia. Suomesta tunnetaan ainakin 4 lajia. Lisäksi meiltä on ilmoitettu H. danicum ja H. pumilum, mutta päivitettyä käsitystä näiden lajien olemassaolosta meillä ei ole.

Sektion Scabrispora luonnehtiminen ryhmänä on vaikeaa, koska kyseessä on joukko keskenään erinäköisiä lajeja. Useimmat lajit ovat pienehköjä, korkeintaan keskikokoisia sieniä, toisaalta ryhmään kuuluu isohko kaakaotympönen H. laterinum. Yhteinen piirre on, että jalka voi olla juurehtiva, mutta tämä ominaisuus ei aina ilmene. Retikkaista tuoksua tämän ryhmän tympösillä ei ilmeisesti ole. Joillakin lajeilla voi olla suojusjätteitä, mikä muuten on tunnusomaista sektion Hebeloma lajeille.

Keilokystidit ovat kaikilla lajeilla lyhyitä, osalla hyvin lyhyitä. Yhteisiä itiötuntomerkkejä ei ole, mutta aika monella lajilla itiöt ovat voimakkaan dekstrinoideja ja samalla itiön seinän ulkokerros (perispori) on preparaatissa hieman irronnut.

kaakaotympönen  H. laterinum

Kaakaotympönen on isohko ja usein pulleanoloinen, vaaleanruskea laji. Se yleensä tummuu voimakkaasti kuivattaessa. Laji on kasvaa runsaana kalkkipaikoilla, muualla sitä ei juuri tapaa.

sukkulatympönen  H. cylindrosporum

teetympönen  H. circinans

KUVA . Teetympösiä (H. circinans).

Mika Toivonen 17.4.2020. Last update: 6.6.2020