Haapalahopuun haarakkaita

Haarakkaiksi tai haarakasmaisiksi sieniksi kutsutaan lajeja, jotka muodostavat pensasmaisia itiöemiä. Haarojen ulkopinta on kokonaisuudessaan itiölavaa eli sienen itiöitä muodostavaa osaa. Kaikki kasvutavaltaan haaraiset lajit eivät ole toisilleen läheistä sukua.

Isokokoisista haarakkaista tässä esitellään kruunuhaarakas (Artomyces pyxidatus). Myös koralliorakas (Hericium coralloides) on isokoinen ja haarakasmainen. Katso koralliorakkaan tuntomerkit etsintäkuulutuksesta. Pienikokoisista haarakaslajeista liekohaarakas (Lentaria afflata) on helposti tunnistettava, tyypillisesti juuri haavalla kasvava laji.

kruunuhaarakas  Artomyces pyxidatus

KUVA 1. Kruunuhaarakas (Artomyces pyxidatus). Kuva: Teppo Helo CN7R5359.
KUVA 2. Kruunuhaarakas (Artomyces pyxidatus). Kuva: Teppo Helo CN7R7449.

KRUUNUHAARAKAS on tiheähaarainen, tyypillisesti pystykasvuinen haarakas­laji. Täyskasvuisena se voi olla noin 15 cm korkea. Kruunu­haarakas on nuorena likaisen valkoinen, muuttuen vanhemmiten okranväriseksi tai punertavanvalkoiseksi. Haarojen kärjet ovat levenneitä ja kruunumaisesti pienihaaraisia. Itiöemän näkymättömissä oleva jalkaosa on lyhyt, valkoinen tai vaalean­ruskea. Haju on heikko, maku tuoreena selvästi polttava.

Kruunuhaarakas kasvaa yleisenä lehdoissa ja lehti­sekametsissä haapa­lahopuilla ja muilla lahoilla lehtipuilla. Kruunu­haarakas on haarojen kärkien ja maun perusteella helposti tunnistettava laji.

liekohaarakas  Lentaria afflata

KUVA 3. Liekohaarakas (Lentaria afflata). Kuva: Teppo Helo CN7R6576.
KUVA 4. Liekohaarakas (Lentaria afflata). Kuva: Teppo Helo CN7R9011.
KUVA 5. Liekohaarakas (Lentaria afflata). Kuva: Teppo Helo CN7R8304.

LIEKOHAARAKAS on pienikokoinen, tuoreena miltei läpikuultavan valkoinen tai hieman siniharmahtava haarakas. Itiöemä on noin 2-5 cm korkea. Haarat ovat tyypillisesti pystyjä, melko pitkiä ja ohuita. Jalkaosa on hieman paksumpi, yleensä selvästi erottuva.

Liekohaarakas kasvaa lahoavilla haapa­maapuilla etenkin vanhoissa metsissä. Vaikuttaa siltä, että se ei kasva kovin pohjoisessa, mutta tietoja tarvitaan lisää.

Tosiasiassa liekohaarakas ei kuulu sukuun Lentaria. Oikeat Lentariat ovat läheistä sukua keltahaarakkaille, liekohaarakas on läheistä sukua helttasienille.

KIRJALLISUUS:

Kotiranta, H., Saarenoksa, R., Kytövuori, I. 2009. Aphyllophoroid fungi of Finland. A check-list of ecology, distribution and threat categories. Norrlinia 19: 1-223.

Salo, P., Niemelä, T. & Salo, U. 2006. Suomen sieniopas.