Etsintäkuulutus – lehtojen ja kuusikoiden sienilajeja
Sieniatlas etsintäkuuluttaa muutamia helposti tunnistettavia lehtojen ja kuusikoiden sienilajeja. Tutustu kultarouskuun, kultahaperoon, kuusenvyörouskuun ja keltahelttavahakkaaseen ja ilmoita havaintosi!
Ota sienistä valokuva kasvupaikalla ja ilmoita havainto kuvineen Sieniatlas-havaintolomakkeella, jotta asiantuntijat voivat varmistua havainnosta. Sieniä tulisi olla käännetty niin, että helttapuoli ja jalkakin erottuvat.
K
Kultahapero kasvaa etelässä jalopuulehdoissa, mutta se kasvaa myös sekapuustoisissa ja kuusivaltaisissa lehdoissa, jopa kosteapohjaisissa istutuskuusikoissa. Kasvupaikat ovat ravinteisia.
Valtaosa kultahaperohavainnoista on Ahvenanmaalta ja lounaisrannikolta. Pohjoisempaa ja idempää havaintoja on niukasti. Kultahapero on kuitenkin tavattu Pohjois-Savosta asti. Harvinaisesta lajista on kyse, joten lisätietoja levinneisyydestä kaivataan.
K
Maitiasnestettä on hyvin runsaasti ja se on valkoista, lopulta ruskettuvaa, tahrivaa. Sienessä on kalaa muistuttava tuoksu. Tuoreeltaan maistettuna maku on mieto tai hieman kirpeä.
Useimmin kultarouskun tapaa sekapuustoisissa lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä. Aivan etelässä kultarousku kasvaa jalopuulehdoissa, mutta toisaalta havaintoja on jopa kalliomänniköistä. Kultarouskun ekologia on mielenkiintoisen monipuolinen. Vaikka kasvupaikat ovat monensorttisia, kultarousku on melko harvinainen laji. Pohjoisimmat tunnetut kasvupaikat ovat Keski-Suomesta.
K
Maitiasneste on valkoista, eikä sen väri kuivuessaan juuri muutu. Haju on heikko. Tuoreeltaan maistettuna kuusenvyörousku on polttavan kirpeä.
Kuusenvyörousku kasvaa lähes koko Suomessa rehevissä, kosteapohjaisissa kuusilehdoissa, jotka ovat arvokkaita elinympäristöjä lukuisille sienilajeille. Havaintoja on etelärannikolta Inariin asti, mutta levinneisyyskuvassa on jättimäisiä aukkoja, joten lisätiedot lajin levinneisyydestä ovat tarpeen.
K
Keltahelttavahakas kasvaa sammaleisissa, useimmiten kuusivaltaisissa havumetsissä. Löytöjä on aivan pohjoista Suomea myöten. Etenkin eteläisessä Suomessa sammalpohjaisia, vanhoja havumetsiä on entistä vähemmän, joten keltahelttavahakas saattaa olla harvinaistumassa.