Mäntymetsien kääpä- ja orakaslajeja
Tässä esitellään muutamia maassa kasvavia mäntykankaiden kääpä- ja orakaslajeja. Maasta kasvavilla käävillä ja orakkailla on helttasienten tapaan jalka ja lakki. Lakin alapuolella on joko pieniä pillejä tai piikkejä. Itiöemät ovat yksivuotisia.
Tässä esiteltävät lajit kuuluvat sukuihin lampaankäävät (Albatrellus), sudenkäävät (Boletopsis), lakritsiorakkaat (Bankera) ja suomuorakkaat (Sarcodon). Lisäksi mäntykankailla tapaa etenkin nahkaorakkaisiin (Hydnellum) ja ryytiorakkaisiin (Phellodon) kuuluvia lajeja. Nahkaorakkaat ja ryytiorakkaat ovat hyvin sitkeitä. Tässä esiteltävät lajit ovat vähemmän sitkeitä: malto lohkeaa, kun itiöemää murtaa.
Maasta kasvavia kääpiä ei ylipäätänsä montaa lajia ole, mutta orakaslajeja on paljon. Etenkin mäntykankailla orakaslajisto on monimuotoinen ja joukossa on myös harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.
V
Vuohenkäävän hyvä tuntomerkki on melko hento koko ja hailakan oranssinvärinen lakki, joka kuitenkin muuttut vanhemmiten ruskeammaksi. Lakki on punertavampi kuin lampaankäävällä, mutta ei niin voimakkaan oranssi kuin typaskäävällä. Vuohenkäävän malto muuttaa lohkopinnassa väriään, mutta se ei kellastu kuten lampaankäävän malto.
Vuohenkääpä kasvaa hiekkapohjaisilla mäntykankailla. Laji tunnetaan huonosti ja siitä on tietoja melko vähän. Muut lampaankäävän suvun lajit kasvavat kuusivaltaisissa metsissä ja sekametsissä.
S
Sudenkääpä on melko harvinainen hiekkapohjaisten männiköiden maassa kasvava kääpälaji. Muita tämännäköisiä kääpälajeja mäntykankailla ei kasva.
S
Sinijalkaorakas on suomuorakkaiden sukua. Lajit ovat kauttaaltaan ruskeita ja enemmän tai vähemmän suomulakkisia. Suomuorakkaat eivät ole kovin sitkeitä: malto lohkeaa, kun itiöemää murtaa. Sukuun kuluu suurikokoisia ja paksumaltoisia, mutta myös aika hentoja lajeja. Sinijalkaorakas on suomuorakkaaksi melko suurikokoinen ja tanakka, mutta aika sileälakkinen. Kasvupaikan ohella jalan tyven sinertävä väri on hyvä tuntomerkki. Vanhemmassa kirjallisuudessa sinijalkaorakas on kulkenut nimellä Sarcodon glaucopus, joka kuitenkin on toinen laji.
Sinijalkaorakas kasvaa karuilla ja etenkin hiekkapohjaisilla mailla männyn seurassa. Samoilla paikoilla kasvava männynsuomuorakas on selvästi tummasuomulakkinen, eikä sen jalan tyvi ole sinertävä. Mikäli retkeilee kalkkivaikutteisissa männiköissä, kannattaa pitää silmällä muita, Suomessa harvinaisia suomuorakaslajeja. Joukkoon kuuluu myös lajeja, joilla jalan tyvellä on sinertävää väriä.